Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Mladi sir izmrviti a prašku šunku isjeći na kockice.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti mladi i sitni sir, dodati prašku šunku i začine po ukusu te promiješati da se dobije ujednačena smjesa.
3. Kore za pitu unakrsno presjeći na četiri dijela kako bi se dobili manji kvadrati ili pravougaonici u zavisnosti od oblika kora.
4. Uzeti dva isječena kvadrata pa jedan pomoću kuhinjske četkice premazati uljem i prekriti drugim. Zatim na donju stranu kore nanijeti malo fila od sira. Bočne stranice preklopiti 1,5 cm ka sredini, a potom pažljivo urolati. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još rolnica.
5. Rolnice umočiti u umućena jaja te uvaljati u prezle i pržiti na vrelom ulju dok ne porumene.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept