Pohovani Camembert sir s prelivom od brusnica

by | 22 Novembra, 2016
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
225 g Camembert sira
32 g brašna
125 g prezli
2 jajeta
60 ml mlijeka
so, biber
ulje za prženje
Preliv
20 g putera
20 ml ulja
100 g isjeckanih brusnica
150 ml crnog vina
2 kašike meda
1/2 kašičice ljute paprike
so, biber

Priprema:
Sir
1. Sir isjeći na kriške debljine oko 2 cm.
2. Brašno pomiješati sa začinima. Prezle usuti u širu a plitku posudu. Jaja umutiti pa dodati mlijeko i sve ponovo sjediniti.
3. Sir uvaljati u brašno sa svih strana, umočiti u jaja, blago ocijediti pa uvaljati u prezle.
Preliv
1. Na rastopljenom puteru sa malo ulja propržiti sitno sjeckane brusnice.
2. Dodati med i začine pa sipati vino i kuhati na umjerenoj temperaturi oko 20 minuta.
3. Štapnim mikserom usitniti smjesu pa vratiti na ringlu da provri. Poslužiti toplo.
Finalni postupak
1. Sir pržiti u ugrijanom ulju na umjerenoj temperaturi, sa svih strana, dok ne dobije zlatnorumenu boju.
2. Izvaditi iz tave i ostaviti na papirni ubrus da se ocijedi od viška masnoće.
3. Poslužiti toplo uz preliv od brusnica.

IZVOR: POŠALJI RECEPT