![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Za paketiće:
Za salatu:
Način pripreme:
1. Izvadite tijesto iz frižidera.
2. Isjecite slaninu na kockice i propržite oko pet minuta u tiganju sa malo ulja.
3. Operite i sitno isjeckajte špinat. Sitno isjeckajte luk. U činiji pomiješajte špinat, bijeli luk, proprženu slaninu i rikota sir. Posolite i pobiberite, promiješajte.
4. Isjecite lisnato tijesto na jednake kvadrate (10x10cm). Namažite krajeve kvadratića vodom pomoću četkice. U uglu svakog stavite po jednu kašiku mješavine sa špinatom i preklopite tijesto u oblik trougla. Pritisnite krajeve trouglića pomoću viljuške. Poređajte paketiće u pleh, na papiru za pečenje. Odozgo premažite maslinovim uljem i pospite susamom. Pecite paketiće u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni, 12 minuta.
5. Za salatu isjecite hljeb na kockice i propržite pet minuta u tiganju sa malo maslinovog ulja. Posolite. Operite zelenu salatu. Oljuštite i isjecite avokado na kockice.
6. U činiji pomiješajte sok od narandže, senf i maslinovo ulje, promiješajte. Dodajte avokado i krutone, iscjepkajte zelenu salatu. Irendajte mrkvu. Promiješajte i posolite.
7. Servirajte Popajeve paketiće sa salatom.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen