Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za tijesto:
800 g mekog brašna (tip 400)
2 dl ulja
2 dl vode
1/2 praška za pecivo, so
Za fil:
200 g gustina
8 dl vode
1 kašika senfa
250 g margarina
120 g kiselih krastavaca
75 g tunjevine iz konzerve
4 kisele crvene paprike
100 g posne majoneze
2 kašike susama
Priprema:
Tijesto:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti ulje i vodu. Postepeno dodavati mješavinu brašna i praška za pecivo i ručno mijesiti sve vrijeme dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju.
2. Umiješeno tijesto ostaviti da odmori i podijeliti ga na 4 jufke.
3. Svaku jufku istanjiti oklagijom na debljinu od 2 mm. Okruglu tepsiju okrenuti naopačke, prekriti papirom za pečenje, staviti razvučeno tijesto za koru i peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni. Na isti način ispeći još tri kore.
Fil:
1. U dublji lonac sipati 8 dl vode, dodati gustin i malo soli po ukusu, te dobro izmiješati. Kuhati na umjerenoj temperaturi i miješati sve vrijeme dok se ne zgusne.
2. Zgusnut fil ostaviti da se ohladi, dodati u njega margarin, umutiti mikserom i podijeliti na 4 dijela.
3. U prvi dio dodati sjeckane krastavce, u drugi ocijeđenu tunjevinu, u treći sjeckanu crvenu papriku i u posljednji dio majonezu, te polako promiješati.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati filom od krastavaca, preklopiti drugom korom i premazati filom od tunjevine. Zatim nanijeti treću koru i rasporediti fil od paprike, te prekriti četvrtom korom.
2. Filovanu pitu premazati posljednjim filom od majoneze i posuti prženim susamom.
Izvor: Dobra hrana