Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
25 g putera
2 kašike ulja
1 glavica crvenog luka
1 veći krompir
500 g graška
1 kocka za supu
voda
so, biber
gusti jogurt
Priprema:
1. U posudi razgriati puter sa uljem pa dodati sitno sjeckani crveni luk i blago posoliti. Dinstati na umjerenoj temperaturi dok ne omekša i voditi računa da ne promijeni boju.
2. Dodati krompir prethodno oguljen i isječen na kockice. Naliti sa malo vode i dinstati dok ne omekša.
3. U vruću vodu dodati kocku supe i rastvoriti miješanjem.
4. U omekšalo povrće dodati grašak, naliti supom i ostaviti da provri. Od momenta kada provri kuhati još 5-6 minuta pa skloniti sa ringle.
5. Štapnim mikserom ispasirati povrće i po potrebi dodati vodu kako bi se postigla željena gustina.
6. Služiti toplo ili hladno i dekorisati sa malo jogurta po površini.
IZVOR: POŠALJI RECEPT