Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
½ kg paradajza
½ kg crvene paprike
1 glavica crvenog luka
1 l povrtnog bujona
1 kašika gustina
so, biber
suhi začin
ulje
Priprema:
1. Paradajz i papriku oprati, očistiti i isjeći na krupnije komade. Crveni i bijeli luk očistiti i isjeckati na krupnije komade pa sastaviti sa paprikom i paradajzom. Sve fino začiniti, blago pouljiti i sipati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći oko pola sata na 180ºC, uz redovno miješanje.
2. Još toplo povrće izručiti u šerpu u kojoj će se pripremati čorba.
3. Doliti malo toplog bujona i štapnim mikserom usitniti povrće da se dobije homogena i svilenkasta masa.
4. Dodati ostatak tečnosti i kuhati desetak minuta, uz redovno miješanje.
5. Začiniti prema ukusu i dodati rastvoren i umućen gustin uz neprekidno miješanje.
6. Poslužiti toplo, posuto začinjenim krutonima.
IZVOR: POŠALJI RECEPT