Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
15 pečenih paprika
1 glavica crvenog luka
1 struk prase
3 čena bijelog luka
1 kašika paradajz-pirea
1 l povrtnog bujona
so, biber
suhi začin
krutoni
bosiljak
maslinovo ulje
Priprema:
1. Pečene paprike oljuštiti i očistiti od peteljki i sjemenki potom ih usitniti. Crveni luk, prasu i bijeli luk očistiti i sitno isjeckati.
2. Ugrijati ulje pa dodati crveni luk i sačekati da omekša. Dodati prasu i nastaviti dinstanje na umjerenoj temperaturi uz povremeno dodavanje bujona.
3. Kada crveni luk i prasa potpuno omekšaju dodati bijeli luk i paradajz-pire pa kratko propržiti.
4. Dodati paprike, dvije kašike sjeckanog bosiljka i ostatak bujona, poklopiti i kuhati na umjerenoj temperaturi oko pola sata.
5. Skloniti sa vatre, ispasirati štapnim mikserom da se dobije gusta i sviklenkasta krema.
6. Začiniti po ukusu i ako je potrebno dodati još malo tečnosti kako bi se dobila željena gustina.
7. Servirati toplo uz krutone i dekorisati bosiljkom.
IZVOR: POŠALJI RECEPT