Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
500 g krompira
1 prasa
1,5 l supe od povrća iz kocke
2 dl vrhnja
1,5 dl bijelog vina
300 g špinata
1 veza vlasca
1/2 veze peršuna
mješavina začina, biber
Priprema:
1. Prasu isjeći na kolutove, krompir oguliti i isjeći na kocke, vlasac i peršun što sitnije isjeckati.
2. U veću šerpu sipati supu od povrća, dodati krompir i prasu, poklopiti i kuhati na umjerenoj temperaturi dok povrće ne omekša.
3. Pred kraj kuhanja dodati očišćen špinat, te i njega kratko prokuhati kako bi omekšao.
4. Kuhano povrće izvaditi iz supe i sa malo tečnosti izmiksati. Vratiti ga u supu, dodati vrhnje, bijelo vino, peršun, vlasac i začine po ukusu. Sačekati da proključa, a potom skinuti sa ringle.
IZVOR: POŠALJI RECEPT