
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Ova vegetarijanska supa sa povrćem i sočivom spada u zdrav i niskokaloričan obrok.
Sastojci:
1 kašičica ulja
1 velika glavica nasjeckanog luka
2 nasjeckane mrkve
2 nasjeckana celera
50 g crvenog sočiva
1 kocka za supu
2 kašike soka od paradajza
1 kašika nasjeckanog svježeg tamjana
1 sitno nasjeckani praziluk
175g nasjeckanog karfiola
1 isjeckana tikvica
3 nasjeckana češnja bijelog luka
½ velike glavice nasjeckanog kelja
1 kašika bosiljka
Priprema: Zagrijte ulje i dodajte luk, mrkvu i celer. Dinstajte oko 10 minuta uz miješanje. Dodajte sočivo i kuhajte još 1 minutu. Ulijte skuhanu supu od kocke, pire od paradajza, tamjan i dobro promiješajte. Zatim dodajte praziluk, karfiol. tikvice i bijeli luk. Poklopite i kuhajte 15 minuta. Zatim dodajte kelj i bosiljak, začinite biberom i ostavite još 5 minuta. Poslužite toplo.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Thinkstock