![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U manjoj posudi sjediniti mlako mlijeko i prašak za pecivo, pa izmiješati.
2. Posebno umutiti margarin, mast, pavlaku, 1 jaje i žumanjak u kompaktnu masu.
3. U posudu za miješenje sipati polovinu brašna, dodati nemljeveni mak, so, mješavinu mlijeka i praška za pecivo, umućenu masu od margarina, masti i jaja pa polako promiješati. Postepeno dodavati ostatak brašna i ručno mijesiti sve dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju. Umiješenu masu ostaviti da se odmara 20 min.
4. Pripremljeno tijesto razvući oklagijom na debljinu od 1 cm, a zatim nožem isjeći štapiće (2×9 cm).
5. Pleh obložiti papirom za pečenje, poslagati pripremljene štapiće, premazati ih umućenim jajetom i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept