Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za fil:
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti rendani feta sir, 3 jajeta, ulje, jogurt, prašak za pecivo i griz. Dodati malo soli po ukusu i dobro izmiješati.
2. Posebno pripremiti fil: suhi vrat sitno isjeckati i pomiješati sa švapskim sirom, dodati jedno jaje, malo soli i promiješati.
3. Potom uzeti jednu koru za pitu i premazati sa malo fila od griza. Duž jedne strane kore staviti dugačak tanak štap (iglu za pletenje) pa urolovati ali ne do kraja, ostaviti oko 3 cm. Rolovanu koru naborati ka sredini, štap izvući a koru saviti ukrug tako da kraj kore koji nije uvijen bude sa unutrašnje strane kako bi se oblikovalo gnijezdo. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još gnijezda.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega oblikovana gnijezda. Napuniti ih pripremljenim filom od sira a kore odozgo premazati umućenim jajetom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Pred kraj pečenja izvaditi iz rerne, u sredinu svakog gnijezda razbiti jedno prepeličje jaje i vratiti kratko da se zapeče.
Izvor: Dobra hrana