
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Foto: Guliver/Thinkstock
Sastojci:
– 1 kg karfiola
– 200 ml jogurta
– 4 kašike majoneze
– 1 jabuka
– šaka lješnika
– so, biber, muskatni orah
– 1 veza peršuna
– 10-ak listova špinata
Priprema:
1. Karfiol opati i skuhati u slanoj vodi, ocijediti i ostaviti da se hladi.
2. Neposredno pred posluživanje jabuku isjeći na tanje kriške, a lješnik usitniti na krupnije komade.
3. Jogurt, majonez, so, biber i muskatni orah dobro izmiješati.
4. Na tanjir složiti mladi špinat, jabuku i karfiol, pa preliti salatu.
5. Posuti lješnicima i peršunovim listom.
IZVOR: POŠALJI RECEPT