Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
– 2 tikvice
– 1 glavica crvenog luka
– pola veze kopra
– malo maslinovog ulja
– 1 čen bijelog luka
– morska so
Priprema:
1. Crveni luk sitno isjeckati pa ga ispržiti na malo ulja dok ne postane staklast.
2. Zatim dodati tikvice isječene na kockice i izgnječen bijeli luk. Naliti vodom da ogreznu i posoliti po ukusu.
3. Kuhati oko 15 minuta (po potrebi dodavati vode), a zatim skloniti s ringle i sve izmutiti ručnim blenderom.
4. Kopar oprati i sitno isjeckati. Ubaciti u potaž od tikvica i kuhati još nekoliko minuta kako bi pustio aromu.
IZVOR: POŠALJI RECEPT