
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil:
Priprema:
Tijesto:
1. U dublju šerpu sipati vodu, dodati margarin i malo soli pa ostaviti da proključa.
2. Potom skloniti sa šporeta, dodati brašno i miješati dok se ne zgusne.
3. Vratiti šerpu na ringlu i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok tijesto ne počne da se odvaja od zidova posude.
4. Pripremljeno tijesto ostaviti da se ohladi, a zatim uz neprestano miješanje dodavati jedno po jedno jaje. Na kraju dodati ajvar, prašak za pecivo i promiješati.
5. Pleh obložiti papirom za pečenje i na njega pomoću poslastičarskog džaka istiskivati fil u gomilicama veličine oraha. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC oko 35 min.
Fil:
1. Pečenu papriku i prašku šunku isjeći na kockice.
2. Isjeckane sastojke sjediniti sa švapskim sirom, bijelim lukom u prahu i začinima po ukusu. Dobro izmiješati da se dobije ujednačena smjesa.
Finalni postupak:
1. Krofne ostaviti da se ohlade, a zatim ih presjeći napola.
2. Svaku krofnu napuniti listom zelene salate i kašikicom pripremljenog fila i preklopiti.
Izvor: Dobra hrana