Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Špinat obariti u slanoj vodi, procijediti ga i sitno isjeckati, a sir izrendati na krupno rende.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja, pavlaku, kiselu vodu, mlijeko, kiselo mlijeko, prašak za pecivo i ulje, te dobro izmiješati.
3. U umućenu masu postepeno dodavati pšenično i kukuruzno brašno miješajući cijelo vrijeme kako bi se dobila kompaktna masa. Na kraju dodati špinat i sir, začiniti po ukusu i polako promiješati.
4. Kalupe za projice nauljiti i posuti brašnom, pa u njih sipati pripremljenu masu. Projice staviti da se peku u zagrijanoj rerni na 200 ºC.
Izvor: Dobra hrana