Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti žumanjke, ulje, mlijeko i mineralnu vodu. Dodati prašak za pecivo, brašno, palentu, švapski sir i malo soli po ukusu, te umutiti mikserom.
3. U pripremljenu smjesu dodati snijeg od bjelanaca i polako promiješati.
4. Manje kalupe za projice nauljiti i posuti brašnom pa sipati u njih pripremljenu smjesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok projice ne porumene.
5. Na čačkalice nabosti po kolut kobasice i jedan šeri paradajz i probosti kroz svaki komad proje.
Izvor: Dobra hrana