Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
6 kora za pitu
180 g graška
180 g crvene paprike
180 g mladog luka
120 g tunjevine iz konzerve
srce zelene salate
so, biber
ulje
Priprema:
1. Grašak skuhati i dobro ocijediti od viška tečnosti.
2. Crvenu papriku i mladi luk očistiti i isjeckati na sitne kockice. Zelenu salatu oprati, osušiti od viška tečnosti i usitniti. Tunjevinu ocijediti od ulja.
3. Sve sastojke sjediniti i dobro promiješati. Začiniti po ukusu.
4. Kore za pitu razlistati i ijseći na tri dela, širom stranom.
5. Na dno trake dobijene od kora za pite staviti povrće, ivice blago premazati vodom i preklopiti, pa urolati.
6. Rolnice složiti na pleh obložen papirom za pečenje, premazati sa malo ulja pa peći u ugrijanoj rerni na 200ºC oko 20 minuta tj. dok ne porumene.
7. Služiti tople uz sos po želji.
IZVOR: POŠALJI RECEPT