Proteinska pita

by | 2 Augusta, 2013

proteinska-pita

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 500 g pilećeg bijelog mesa
  • 300 g šampinjona
  • 2 tikvice srednje veličine
  • 1 crvena paprika
  • 1 praziluk
  • 1 dl soka od paradajza
  • 4 jajeta
  • 2 dl pavlake
  • 3 dl mlijeka
  • 1 dl ulja
  • 20 g sjemena lana
  • mješavina začina, biber

Priprema:

1. Piletinu samljeti, tikvice očistiti i isjeći na kocke, papriku i praziluk takođe isjeckati na kocke, a šampinjone na listove.
2. Na malo ulja propržiti praziluk i papriku, pa dodati piletinu i dinstati uz povremeno dolijevanje vode dok ne omekša. Zatim dodati tikvice, sok od paradajza i šampinjone, začiniti po ukusu, te dinstati dok svi sastojci ne omekšaju.
3. Dublju tepsiju nauljiti, staviti dvije kore, a potom nanijeti dio pripremljenog fila i prekriti jednom korom. Isti postupak ponavljati dok se ne utroši sav pripremljen materijal. Završiti sa korom.
4. Posebno umutiti jaja, pavlaku i mlijeko.
5. Pripremljenu pitu isjeći na kocke i zaliti mješavinom jaja, pavlake i mlijeka, pa posuti sjemenom lana. Pitu peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana