Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Piletinu samljeti, tikvice očistiti i isjeći na kocke, papriku i praziluk takođe isjeckati na kocke, a šampinjone na listove.
2. Na malo ulja propržiti praziluk i papriku, pa dodati piletinu i dinstati uz povremeno dolijevanje vode dok ne omekša. Zatim dodati tikvice, sok od paradajza i šampinjone, začiniti po ukusu, te dinstati dok svi sastojci ne omekšaju.
3. Dublju tepsiju nauljiti, staviti dvije kore, a potom nanijeti dio pripremljenog fila i prekriti jednom korom. Isti postupak ponavljati dok se ne utroši sav pripremljen materijal. Završiti sa korom.
4. Posebno umutiti jaja, pavlaku i mlijeko.
5. Pripremljenu pitu isjeći na kocke i zaliti mješavinom jaja, pavlake i mlijeka, pa posuti sjemenom lana. Pitu peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana