Prženi rolati

by | 2 Jula, 2013

Sastojci:
Za tijesto:

  • 300 g krompira
  • 500 g mekog brašna
  • 1/2 svježeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 dl ulja
  • 1 dl mlijeka
  • 1 jaje, so

Za fil:

  • 350 g mljevenog mesa
  • 1 jaje
  • 3 kašike prezli
  • 1 kašičica sjeckanog peršuna

Ostali sastojci:

  • 3 dl ulja

Priprema:

Tijesto:

1. Krompir oguliti i isjeći na kockice pa ga obariti u slanoj vodi. Potom ga ocijediti od suvišne tečnosti, ostaviti da se ohladi i ispasirati.
2. U manju posudu sipati mlako mlijeko, dodati šećer, kvasac i kašičicu brašna. Dobro izmiješati da ne ostanu grudvice i ostaviti na toplom da nadođe.
3. U veću posudu sipati polovinu brašna, dodati pasirani krompir, nadošao kvasac, ulje, jaje i so te dobro izmiješati. Postepeno dodavati preostalo brašno i neprestano mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od posude. Umješeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe.

Fil:

1. Sjediniti mljeveno meso, jaje, prezle i sjeckani prešun pa dobro izmiješati.

Finalni postupak:

1. Nadošlo tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 1 cm.
2. Smjesu od mesa oblikovati u valjak, a zatim je položiti duž jedne strane tijesta i urolovati.
3. Pripremljenu veknu staviti u zamrzivač da se stegne pa je zatim isjeći na parčad debljine 1 cm.
4. Parčad pržiti na vrelom ulju sa obje strane dok ne porumene.

Izvor: Dobra hrana