![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil:
Ostali sastojci:
Priprema:
Tijesto:
1. Krompir oguliti i isjeći na kockice pa ga obariti u slanoj vodi. Potom ga ocijediti od suvišne tečnosti, ostaviti da se ohladi i ispasirati.
2. U manju posudu sipati mlako mlijeko, dodati šećer, kvasac i kašičicu brašna. Dobro izmiješati da ne ostanu grudvice i ostaviti na toplom da nadođe.
3. U veću posudu sipati polovinu brašna, dodati pasirani krompir, nadošao kvasac, ulje, jaje i so te dobro izmiješati. Postepeno dodavati preostalo brašno i neprestano mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od posude. Umješeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe.
Fil:
1. Sjediniti mljeveno meso, jaje, prezle i sjeckani prešun pa dobro izmiješati.
Finalni postupak:
1. Nadošlo tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 1 cm.
2. Smjesu od mesa oblikovati u valjak, a zatim je položiti duž jedne strane tijesta i urolovati.
3. Pripremljenu veknu staviti u zamrzivač da se stegne pa je zatim isjeći na parčad debljine 1 cm.
4. Parčad pržiti na vrelom ulju sa obje strane dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana