Prženice od tikvica i krompira

by | 2 Septembra, 2016

ThinkstockPhotos-547420670Sastojci:
Prženice
1 veća tikvica
1 manji krompir
1/2 glavice crvenog luka
so, biber
2 jaja
1 crvena paprika
2 kašike sjeckanog peršuna
3 kašike griza
1 kašika gustina
ulje za prženje
Sos od jogurta
250 ml gustog jogurta
2 kašike limunovog soka
2 čena bijelog luka
so, biber
peršunov list

Priprema:
Sos
1. Jogurt pomiješati sa sitno sjeckanim (presovanim) bijelim lukom, dodati sok od limuna i začine po ukusu pa dobro sjediniti.
2. Poklopiti posudu i ostaviti u frižider do služenja.
Prženice
1. Povrće dobro oprati pa izrendati tikvice, krompir i luk. Zatim posoliti, promiješati i ostaviti desetak minuta da pusti vodu.
2. Na radni dio položiti kuhinjsku krpu ili gazu pa prenijeti posoljeno povrće i čvrsto uvezati. U cjediljku staviti uvezanu krpu i pritisnuti težim predmetom. Ostaviti da se cijedi oko 40 minuta.
3. U umućena jaja dodati peršun, so, biber, isjeckanu papriku i ocijeđeno povrće pa sve promiješati. Na kraju dodati griz i gustin pa dobro sjediniti smjesu.
4. Uzimati po dve supene kašike pripremljene smjese i oblikovati pljeskavice.
5. Pržiti u teflonskoj tavi na umjerenoj temperaturi na vrlo malo ulja (samo da prekrije dno) oko 3 minuta sa svake strane, uz povremeno blago pritiskanje spatulom.
6. Prženice prenijeti na papirni ubrus da upije viša masnoće.
7. Servirati toplo uz hladan sos od jogurta i dekorisati sitno sjeckanim listom peršuna

IZVOR: POŠALJI RECEPT