Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Zemičke poprečno presjeći napola da bi se od svakog komada dobile dvije polovine.
2. Zatim iz svake polovine pomoću okruglog kalupa prečnika 2 cm izvaditi sredinu.
3. Posebno umutiti 2 jajeta sa mlijekom i začinima po ukusu. Izdubljene zemičke natapati u pripremljenu smjesu od jaja, a zatim ih pržiti na vrelom ulju najprije s jedne a potom i s druge strane dok ne porumene. Vaditi ih na papirnu salvetu da upije suvišnu masnoću.
4. Na sredinu prženih zemički staviti list praške šunke i blago ga utisnuti. Zatim udubljenu sredinu šunke napuniti rendanim kačkavaljem. Preko sira razbiti po jedno jaje.
5. Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega punjene prženice. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok se jaja ne ispeku.
Izvor: Life Content