Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
8 kuhanih jaja
1 manji avokado
7-8 listova bosiljka
1 kašičica senfa
20 ml maslinovog ulja
¼ kašičice bijelog luka u prahu
so, biber
½ limuna (sok)
bosiljak za dekoraciju
Priprema:
1. Skuhana i ohlađena jaja oljuštiti, presjeći po dužoj strani na pola, pa izvaditi žumanca.
2. Avokado izvaditi iz opne i zajedno sa žumancima, listovima bosiljka, senfom i maslinovim uljem ispasirati štapnim mikserom toliko da se dobije što kremastija tekstura.
3. Na kraju, dodati začine i sok od limuna, pa još jednom sve samljeti.
4. Jaja puniti pripremljenom smjesom, dekorisati bosiljkom i servirati.
Izvor: Pošalji recept