![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U dublju šerpu sipati mlijeko, dodati puter i malo soli, pa ostaviti da provri. Zatim postepeno uz stalno miješanje dodavati palentu kako bi se masa zgusnula. Kuhanu palentu ostaviti da se ohladi.
2. Od ohlađene palente ručno oblikovati kuglice prečnika 5 cm, te na njima napraviti udubljenje.
3. Praziluk sitno isjeckati, pa ga propržiti na ulju, a zatim začiniti po ukusu. Mocarelu isjeći na kockice.
4. U svaku kuglicu palente staviti malo prženog luka, mocarele i jedan list slanine. Ovako punjene kuglice od palente poređati u podmazanu tepsiju i staviti u rernu da se zapeku.
Izvor: Dobra hrana