Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti jaja, mlijeko, ulje i mineralnu vodu.
2. Zatim postepeno dodavati mješavinu praška za pecivo, kukuruznog brašna i griza pa miješati dok se ne dobije ujednačena smjesa. Na kraju dodati soli po ukusu i promiješati.
3. Špinat obariti u slanoj vodi, a potom ga ocijediti od suvišne tečnosti i sitno isjeckati.
4. Mladi sir izmrviti, a prašku šunku isjeći na kockice.
5. Kalupe za mafine nauljiti i posuti pšeničnim brašnom. Zatim u njih sipati jednu trećinu pripremljene smjese za proju. Posuti mladim sirom, praškom šunkom i špinatom i preliti preostalom smjesom.
6. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana