
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za tijesto:
100 g integralnog brašna
300 g pšeničnog mekog brašna
200 g špinata
50 g kajmaka
1 kašičica šećera
20 g svježeg kvasca
1,5 dl mlijeka
40 g parmezana
0,5 dl maslinovog ulja
1 jaje
so
Za fil:
250 g mladog sira
150 g praške šunke
1 jaje
Ostali sastojci:
1 jaje
sjemene lana
Priprema:
Tijesto:
1. U manjoj posudi sjediniti mlako mlijeko, šećer, kašičicu brašna i svjež kvasac. Dobro izmiješati da ne bude grudvica i ostaviti na toplom da nadođe.
2. Špinat blanširati u slanoj vodi, a zatim ga ocijediti od suvišne tečnosti i isjeckati.
3. U većoj posudi sjediniti polovinu mješavine integralnog i pšeničnog brašna. Dodati nadošao kvasac, maslinovo ulje, parmezan, špinat, kajmak, malo soli i jaje te promiješati. Postepeno dodavati preostalo brašno i mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju.
4. Umiješeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe.
Fil:
1. Mladi sir izmrviti i sjediniti sa sjeckanom praškom šunkom. Dodati jaje i dobro izmiješati da se dobije ujednačena smjesa.
Finalni postupak:
1. Nadošlo tijesto istanjiti oklagijom pa modlom za krofne izvaditi krugove.
2. Kalupe za mafine nauljiti i posuti brašnom. Potom ih obložiti krugovima od špinata i napuniti pripremljenim filom.
3. Ivice tijesta premazati umućenim jajetom, a preko fila posuti sjeme lana. Peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra Hrana