Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Za tijesto:
Za fil:
Priprema:
Tijesto:
1. Sjediniti 1 dl mlakog mlijeka, šećer, svježi kvasac i kašičicu brašna. Izmiješati i ostaviti da nadođe.
2. U posudu za miješenje sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, preostalo mlijeko, ulje, griz i malo soli pa promiješati. Postepeno dodavati preostalo brašno i neprestano mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od zidova posude. Umješeno tijesto ostaviti da nadođe.
Fil:
1. Krompir obariti i izrendati na krupno rende. Kačkavalj takođe izrendati na krupno rende, a prašku šunku isjeći na kockice. Sjediniti isjeckane sastojke.
Finalni postupak:
1. Nadošlo tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 1 cm te okruglom modlom prečnika 8 cm vaditi krugove od tijesta.
2. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega poslagati kolutove tijesta.
3. Nauljenim rukama na sredini kolutova napraviti udubljenje. U svako udubljenje nanijeti malo fila i posuti origanom.
4. Ivice lepinjica premazati umućenim jajetom. Peći ih u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana