Punjene lepinjice

by | 10 Jula, 2013

lepinjice

Za tijesto:

  • 500 g mekog brašna
  • 100 g griza
  • 1/2 svježeg kvasca
  • 1 dl ulja
  • 2 dl mlijeka
  • 1 jaje
  • 1 kašičica šećera
  • so

Za fil:

  • 3 krompira
  • 150 g praške šunke
  • 150 g kačkavalja
  • origano

Priprema:

Tijesto:

1. Sjediniti 1 dl mlakog mlijeka, šećer, svježi kvasac i kašičicu brašna. Izmiješati i ostaviti da nadođe.
2. U posudu za miješenje sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, preostalo mlijeko, ulje, griz i malo soli pa promiješati. Postepeno dodavati preostalo brašno i neprestano mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od zidova posude. Umješeno tijesto ostaviti da nadođe.

Fil:

1. Krompir obariti i izrendati na krupno rende. Kačkavalj takođe izrendati na krupno rende, a prašku šunku isjeći na kockice. Sjediniti isjeckane sastojke.

Finalni postupak:

1. Nadošlo tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 1 cm te okruglom modlom prečnika 8 cm vaditi krugove od tijesta.
2. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega poslagati kolutove tijesta.
3. Nauljenim rukama na sredini kolutova napraviti udubljenje. U svako udubljenje nanijeti malo fila i posuti origanom.
4. Ivice lepinjica premazati umućenim jajetom. Peći ih u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.

Izvor: Dobra hrana