Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
800 g mekog brašna
1 svjež kvasac
5 dl mlijeka
250 g margarina
1 kašikica šećera
200 g šunkarice
150 g kačkavalja
250 g švapskog sira
1 jaje
susam, so
Priprema:
Sjediniti 2 dl mlakog mlijeka, šećer, kašičicu brašna i svjež kvasac. Potom izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
Posebno sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, preostalo mlijeko i malo soli po ukusu. Sastojke ručno izmiješati, a zatim postepeno dodavati preostalo brašno i mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Tijesto ostaviti 30 min. da nadođe.
Nadošlo tijesto istanjiti u pravougaonik debljine 0,5 cm. Preko tijesta izrendati jednu trećinu margarina pa tijesto urolovati. Ostaviti 20 min. da odmori pa ga istanjiti te isti postupak ponoviti još dva puta.
Posebno sjediniti sjeckanu šunkaricu, rendani kačkavalj i švapski sir pa dobro izmiješati.
Umješeno tijesto ponovo istanjiti u pravougaonik debljine 0,5 cm. Po polovini tijesta rasporediti gomilice fil i preklopiti drugom polovinom tijesta. Zatim okruglim kalupom oko gomilice sa filom istiskivati pogačice.
Oblikovane pogačice poslagati u pleh obložen papirom za pečenje. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom pa peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana