Punjene njoke u sosu od paradajza

by | 16 Februara, 2013

Za tijesto:

  • 500 g krompira
  • 1 manje jaje
  • brašno po potrebi
  • so

Za punjenje:

  • 150 g feta sira
  • 100 g suhog vrata

Za sos:

  • 250 g pelata paradajza
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 čen češnjaka
  • bosiljak
  • mješavina začina
  • 200 g kačkavalja

Priprema:

Tijesto:

1. Krompir dobro oprati, a potom ga zajedno sa ljuskom obariti u slanoj vodi. Zatim ga ocijediti od suvišne tečnosti i ostaviti da se prohladi. Na kraju ga oguliti i ispasirati.
2. Pasirani krompir sjediniti sa jajetom, posoliti po ukusu te postepeno dodavati po malo brašna i ručno mijesiti dok se ne dobije mekše tijesto. Umješeno tijesto oblikovati u valjak prečnika 2 cm.
3. Pripremiti fil: sjediniti sjeckani suhi vrat sa izmrvljenim feta sirom.
4. Posebno pripremiti sos: u blenderu izmiksati pelat paradajza sa maslinovim uljem, češnjakom, bosiljkom i začinima po ukusu. Kratko prokuhati kako bi se dobila željena gustina.

Finalni postupak:

1. Valjak od tijesta isjeći na manje komade. Svaki komad istanjiti, u sredinu staviti kuglicu fila od fete i suhog vrata, a potom fil obložiti tijestom. Ručno oblikovati punjene njoke.
2. Punjene njoke spuštati u ključalu slanu vodu pa kada isplivaju na površinu kuhati ih još 1 min. (njoke spuštati u nekoliko tura, nikako sve odjednom).
3. Kuhane njoke ocijediti od suvišne tečnosti, preliti umakom od paradajza i posuti rendanim kačkavaljem.

Izvor: Dobra hrana