Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za tijesto:
Za punjenje:
Za sos:
Priprema:
Tijesto:
1. Krompir dobro oprati, a potom ga zajedno s ljuskom obariti u slanoj vodi. Zatim ga ocijediti od suvišne tečnosti i ostaviti da se prohladi. Na kraju ga oguliti i ispasirati.
2. Pasirani krompir sjediniti s jajetom, posoliti po ukusu te postepeno dodavati po malo brašna i ručno mijesiti dok se ne dobije mekše tijesto. Umješeno tijesto oblikovati u valjak prečnika 2 cm.
3. Pripremiti fil: sjediniti sjeckani suhi vrat s izmrvljenim feta sirom.
4. Posebno pripremiti sos: u blenderu izmiksati pelat paradajza s maslinovim uljem, bijelim lukom, bosiljkom i začinima po ukusu. Kratko prokuhati kako bi se dobila željena gustina.
Finalni postupak:
1. Valjak od tijesta isjeći na manje komade. Svaki komad istanjiti, u sredinu staviti kuglicu fila od fete i suhog vrata, a potom fil obložiti tijestom. Ručno oblikovati punjene njoke.
2. Punjene njoke spuštati u ključalu slanu vodu pa kada isplivaju na površinu kuhati ih još 1 min. (njoke spuštati u nekoliko tura, nikako sve odjednom).
3. Kuhane njoke ocijediti od suvišne tečnosti, preliti umakom od paradajza i posuti rendanim kačkavaljem.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept