Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Tikvice očistiti i izrendati na krupno rende.
2. Suvi vrat sitno isjeckati.
3. U odgovarajućoj posudi umutiti jaja, mlijeko, ulje, brašno, prašak za pecivo i parmezan da se dobije ujednačena smjesa.
4. Zatim dodati tikvice, suhi vrat i začine po ukusu te polako promiješati varjačom.
5. Kalupe za mafine nauljiti i posuti brašnom pa do tri četvrtine kalupa sipati pripremljenu smjesu.
6. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
7. Kada se pitice ispeku, ivice tijesta pomoću noža pažljivo odvojiti od kalupa da se lakše izvade.
Izvor: Dobra hrana