Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Ljuspice soje preliti ključalom vodom i ostaviti ih da nabubre, a zatim ih ocijediti od suvišne tečnosti.
2. Crni luk i šampinjone isjeći na kockice, a bijeli luk što sitnije isjeckati.
3. Na malo ulja propržiti crni i bijeli luk, dodati šampinjone te i njih kratko propržiti. Potom dodati ljuspice soje, sok od paradajza i začine po ukusu. Dinstati na umjerenoj temperaturi dok suvišna tečnost ne uvri.
4. Palačinke premazati sa malo fila od soje, a zatim bočne stranice saviti ka unutra i urolovati.
5. Rolovane palačinke uvaljati u brašno, pa u umućena jaja i na kraju u prezle.
6. Potom ih pržiti na vrelom ulju dok ne porumene.
7. Pržene palačinke ostaviti da se ohlade, a zatim ih preliti majonezom.
Izvor: Dobra hrana