Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil:
Priprema:
Tijesto:
1. Žumanjke odvojiti od bjelanaca, te ih sjediniti sa mlijekom, pivom, brašnom, mljevenom paprikom i otopljenim puterom, a zatim sve dobro izmiješati.
2. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg pa ih polako sjediniti sa prethodno pripremljenom masom, zatim umiješati kačkavalj i začiniti po ukusu.
3. Teflonski tiganj nauljiti i u njemu od pripremljene mase ispeći šest palačinki.
Fil:
1. Kačkavalj izrendati na krupno rende, šunkaricu iseći na rezance, a šampinjone na listove.
Finalni postupak:
1. Svaku palačinku premazati pavlakom, posuti šunkaricom, kačkavaljem i šampinjonima, te saviti u trougao i dekorisati po želji.
Izvor: Dobra hrana