Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Način pripreme:
1. Isjecite tikvice po dužlni, te ih izdubite malim nožem. Ugrejte vodu u loncu i ubacite kocke za supu. Čim se rastope, stavite tikvice i smanjite vatru. Poklopite i kuhajte oko tri minuta.
2. Skuhajte bulgur u odnosu 1:3 u slanoj vodi. Probajte da li je skuhan, pa ako još ima vode, procijedite.
3. lsjeckajte crni i bijeli Iuk na sitno pa ih dinstajte u podmazanoj šerpi. Pečurke iskidajte iIi isjecite na komade i stavite ih u šerpu. Dodajte kari i promiješajte. Kada pečurke počnu da se uvijaju, dodajte isjeckanu unutrašnjost tikvica. Pospite isjeckanim vlašcem.
4. Napunite tikvice smjesom od povrća i poređajte ih u posudu za pečenje. Vrh prekrijte grizom i krupno narendajte parmezan. Zapecite tikvice, I5 minuta na 200 stupnjeva.
5. Bulgur začinite maslinovim uljem, seckanim peršunom i vlašcem.
6. Posolite tople punjene tikvice s bulgurom i čeri paradajzom.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen