Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Lisnato tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 3 mm, a potom modlom u obliku cvjetova izvaditi željene oblike. Polovini cvjetova manjom čašom krugove izvaditi na sredini.
2. U manjoj posudi sjediniti švapski sir, izmrvljen feta sir i sitno sjeckanu mozarelu. Dodati bosiljak i začine po ukusu i dobro izmiješati.
3. Na sredinu punih cvjetova od tijesta staviti kašičicu pripremljenog fila. Ivice premazati bjelanjkom i preklopiti cvjetovima s rupom u sredini. Premazati umućenim jajetom i posuti sjemenom suncokreta.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje, poslagati u njega punjene cvjetove i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept