Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Pleh obložiti papirom za pečenje, a zatim na njemu iscrtati krugove prečnika 9 cm.
2. Parmezan izrendati na sitno rende pa ga rasporediti unutar iscrtanih krugova, tako da se površina kruga potpuno prekrije sirom. Oblikovane krugove staviti u zagrijanu rernu na 150 ºC i peći nekoliko minuta dok se sir ne istopi. Potom pleh izvaditi iz rerne i malo sačekati da se sir ohladi. Jedan kraj sira 1 cm presaviti ka sredini te dobijeni polukrug saviti oko fišeka i krajeve slijepiti. Ostaviti na kalupu da se sir stegne kako bi se formirao oblik fišeka.
3. Švapski sir začiniti mješavinom začina po ukusu. Začinjenim sirom napuniti poslastičarski džak te pomoću njega popuniti fišeke od parmezana.
4. Zimsku salamu isjeći na tanke kolutove, a potom svaki kolut saviti u fišek i po jedan utisnuti u sredinu fila od sira.
Izvor: Dobra hrana