![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Patlidžane uzdužno presjeći napola, a zatim pažljivo izdubiti pulpu i isjeći na kockice. Čamčiće kratko blanširati u slanoj vodi pa ih izvaditi i ocijediti.
2. Pirinač obariti u slanoj vodi, a potom ga ocijediti od suvišne tečnosti.
3. Šampinjone isjeći na listove, papriku i crni luk isjeći na kockice, mrkvu izrendati na krupno rende, a bijeli luk što sitnije isjeckati.
4. Na malo ulja propržiti crni i bijeli luk, a zatim dodati meso patlidžana, papriku i mrkvu pa kratko propržiti. Potom sipati sok od paradajza, dodati peršun i začine po ukusu i dinstati na umjerenoj temperaturi dok povrće ne omekša.
5. Zatim dodati šampinjone i nastaviti s dinstanjem dok suvišna tečnost ne uvri. Nakon toga sipati pirinač i promiješati.
6. Dobijenom smjesom napuniti polovine blanširanih patlidžana. Posebno umutiti jaja i pavlaku te dobijenom smjesom preliti punjene patlidžane. Poslagati ih u nauljenu tepsiju i peći u zagrijanoj rerni oko 35 min.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept