Punjeni patlidžan

by | 20 Novembra, 2013

pun-jeni-patlidzan

Sastojci:

  • 2 srednja patlidžana
  • 50 g pirinča
  • 1 veća mrkva
  • 1 paprika
  • 100 g šampinjona
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 češnja bijelog luka
  • 2 dl soka od paradajza
  • 1 kašika sjeckanog peršuna
  • 2 dl pavlake
  • 2 jaja, ulje
  • mješavina začina

Priprema:

1. Patlidžane uzdužno presjeći napola, a zatim pažljivo izdubiti pulpu i isjeći na kockice. Čamčiće kratko blanširati u slanoj vodi pa ih izvaditi i ocijediti.
2. Pirinač obariti u slanoj vodi, a potom ga ocijediti od suvišne tečnosti.
3. Šampinjone isjeći na listove, papriku i crni luk isjeći na kockice, mrkvu izrendati na krupno rende, a bijeli luk što sitnije isjeckati.
4. Na malo ulja propržiti crni i bijeli luk, a zatim dodati meso patlidžana, papriku i mrkvu pa kratko propržiti. Potom sipati sok od paradajza, dodati peršun i začine po ukusu i dinstati na umjerenoj temperaturi dok povrće ne omekša.
5. Zatim dodati šampinjone i nastaviti s dinstanjem dok suvišna tečnost ne uvri. Nakon toga sipati pirinač i promiješati.
6. Dobijenom smjesom napuniti polovine blanširanih patlidžana. Posebno umutiti jaja i pavlaku te dobijenom smjesom preliti punjene patlidžane. Poslagati ih u nauljenu tepsiju i peći u zagrijanoj rerni oko 35 min.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept