Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Nožem za guljenje uzdužno skinuti koru sa plavog patlidžana na nekoliko mjesta.
2. Potom patlidžane poslagati u nauljeni pleh i prekriti folijom. Peći u zagrijanoj rerni dok ne omekšaju.
3. Izvaditi ih iz rerne, zasjeći po sredini i izvaditi meso. Izvađeno meso sitno isjeckati.
4. Crni luk, sušeni paradajz i crvenu papriku isjeći na kockice, šampinjone na listove, a bijeli luk ispasirati.
5. Na malo ulja propržiti crni i bijeli luk, dodati mljeveno meso te i njega kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolijevanje vode dok meso ne omekša.
6. Pred kraj dinstanja dodati marinirane šampinjone, meso patlidžana, sušeni paradaz, kečap i začine po ukusu. Pržiti dok suvišna tečnost ne uvri.
7. Pripremljenim filom napuniti unutrašnjost patlidžana, a preko poslagati kolutove paradajza.
8. Posebno sjediniti sok od paradajza, bijelo vino, ulje i malo vode pa sipati u vatrostalnu činiju. Poslagati u nju punjeni patlidžan i staviti u zagrijanu rernu da se zapeče.
Izvor: Dobra hrana