Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
16 šampinjona srednje veličine
200 g mljevene junetine
50 g mesnate slanine
30 g badema
1 manja glavica crvenog luka
2 kašike kečapa
16 listova slanine
8 cherry paradajza
majčina dušica
mješavina začina, ulje
Priprema:
1. Drške šampinjona odvojiti od klobuka, a zatim ih isjeći na kocke. Klobuke propržiti na vrelom ulju.
2. Mesnatu slaninu i crveni luk isjeći na kockice, a bademe sitno isjeckati.
3. Na malo ulja propržiti crveni luk i slaninu, a potom dodati mljeveno meso te i njega kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem uz dolivanje vode po potrebi dok meso ne omekša.
4. Pred kraj dinstanja dodati sjeckane drške šampinjona, kečap, bademe, majčinu dušicu i začine po ukusu pa sve zajedno kratko propržiti.
5. Pripremljenom smjesom napuniti pržene gljive, a potom svaku omotati listom slanine i probosti čačkalicom. Poslagati ih u tepsiju i staviti kratko u zagrijanu rernu da slanina porumeni.
6. Cherry paradaz isjeći napola pa na svaku čačkalicu nabosti po jedan komad.
IZVOR: POŠALJI RECEPT