Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil:
Tijesto:
1. U manjoj posudi sjediniti polovinu mlakog mlijeka, šećer, svjež kvasac i kašiku brašna te dobro izmiješati da ne ostanu grudvice.
2. U posudi za miješenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, preostalo mlijeko, margarin, bjelanca i malo soli po ukusu. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno i mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju. Umješeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe.
Fil:
1. Špinat obariti u slanoj vodi pa ga ocijediti od suvišne tečnosti i isjeckati.
2. Sjediniti švapski sir, žumanjke, špinat i malo soli po ukusu.
Finalni postupak:
1. Nadošlo tijesto podijeliti na kuglice. Svaku kuglicu istanjiti kao palačinku. Potom je premazati sa malo fila i urolovati. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još rolnica.
2. Rolnice saviti ukrug (da dobiju izgled puža), a potom ih kuhinjskim makazama zasjeći na nekoliko mjesta.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje, u njega poslagati pripremljene pužiće i premazati ih umućenim jajetom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana