
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U dubljoj posudi sjediniti 1 dl mlakog mlijeka, šećer, kašičicu brašna i svježi kvasac pa dobro izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U veću posudu za miješenje sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, prašak za pecivo, preostalo mlijeko, umućena jaja, jogurt, ulje i malo soli po ukusu. Ručno izmiješati a zatim postepeno dodavati preostalo brašno mijeseći dok se ne dobije glatko tijesto. Umješeno tijesto ostaviti da nadođe.
3. Nadošlo tijesto istanjiti pomoću oklagije u pravougaonik debljine 1 cm. Posuti ga mljevenom paprikom, parmezanom i origanom pa urolovati.
4. Rolat isjeći na parčad a zatim svako parče premazati s malo kečapa, staviti kolut kulena, nekoliko listova šampinjona i malo kačkavalja.
5. U podmazani pleh poslagati pripremljene pužiće. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumene.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept