Pužići s kulenom

by | 6 Januara, 2014

3 (2)

Sastojci:

  • 2 dl mlijeka
  • 1/2 kocke svježeg kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 650 g mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 jajeta
  • 2 dl jogurta
  • 0,5 dl ulja
  • so
  • 1 kašika mljevene paprike
  • 40 g parmezana
  • 1 kašika origana
  • 250 g kečapa
  • 300 g kulena
  • 300 g mariniranih šampinjona
  • 300 g kačkavalja

Priprema:
1. U dubljoj posudi sjediniti 1 dl mlakog mlijeka, šećer, kašičicu brašna i svježi kvasac pa dobro izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U veću posudu za miješenje sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, prašak za pecivo, preostalo mlijeko, umućena jaja, jogurt, ulje i malo soli po ukusu. Ručno izmiješati a zatim postepeno dodavati preostalo brašno mijeseći dok se ne dobije glatko tijesto. Umješeno tijesto ostaviti da nadođe.
3. Nadošlo tijesto istanjiti pomoću oklagije u pravougaonik debljine 1 cm. Posuti ga mljevenom paprikom, parmezanom i origanom pa urolovati.
4. Rolat isjeći na parčad a zatim svako parče premazati s malo kečapa, staviti kolut kulena, nekoliko listova šampinjona i malo kačkavalja.
5. U podmazani pleh poslagati pripremljene pužiće. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumene.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept