Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
500 g sitnog sira
200 g mladog sira
3 kašike ajvara
200 g praške šunke
1 prašak za pecivo
mješavina začina
ulje
Priprema:
1. Sjediniti sitni i izmrvljeni mladi sir sa praškom za pecivo, pa dodati začine po ukusu i promiješati. Dobijenu smjesu podijeliti na dva dijela tako da jedan bude malo veći od drugog (2/3 prema 1/3), te u manji dio dodati ajvar, a u veći sitno sjeckanu prašku šunku i promiješati.
2. Uzeti jednu koru za pite pa je premazati uljem i prekriti drugom korom. Zatim, premazati polovinom fila od sira i šunke i urolati.
3. Potom opet uzeti dvije kore za pite, te jednu premazati uljem i preklopiti drugom korom. Preko nje premazati fil od ajvara. Nakon toga rolovane kore sa filom od sira staviti na početak kore filovane ajvarom pa sve zajedno urolati.
4. Na kraju opet uzeti dvije kore, prvu premazati uljem i prekriti drugom korom, pa premazati preostalim filom od sira i šunke. Pripremljeni rolat od sira i ajvara staviti na početak kore filovane sirom i šunkom, pa sve zajedno urolati. Finalni rolat staviti na tacnu i ostaviti u zamrzivaču da se stegne.
5. Kada se rolat stegne, isjeći ga na koamde širine 2 cm. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju poslagati rolate. Peći ih u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumene.
IZVOR: POŠALJI RECEPT