Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za tijesto
250 g miješanog glatkog i oštrog brašna
100 g maslaca
malo soli
1 jaje
1 žumance
malo kiselog vrhnja
malo soli
Za fil
500 g zamrznute mješavine povrća (karfiol, mrkve, brokula…)
2 jaja
100 g svježeg sira
malo kiselog vrhnja
100 g gaude
sol
muškatni oraščić
50 g pršuta
Priprema:
Brzo umijesite glatko tijesto od navedenih sastojaka, oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru.
Za fil pomiješajte jaja, kravlji sir, vrhnje, naribanu gaudu, malo muškatnog oraščića, pa sve to posolite.
U posudi zakuhajte vodu, vrlo lagano je posolite, i u njoj kratko prokuhajte povrće. Ocijedite, nježno razdvojite cvjetiće brokule i karfiola i ostavite da se hlade.
Zagrijte rernu na 200 stepeni. U međuvremenu namastite kalupiće za quiche pa ih obložite tijestom.
Tijesto izbockajte viljuškom nekoliko puta, a zatim ga stavite u pećnicu da se peče pet minuta.
Na polupečeno tijesto slažite povrće, prstima natrgajte pršut, rasporedite ga po povrću i sve to prelijte sosom od sira i jaja.
Pecite quiche 25 minuta. Kako biste provjerili je li quiche pečen, probodite ga suhim nožem. Pečen je ako nož ostane čist.
Izvor: kuhaj.story.hr Foto: Guliver/Getty Images