Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Priprema:
Kora:
1. U odgovarajućoj posudi razmutiti brašno sa 1 dl hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka malo posoliti i staviti da se kuha.
2. U ključalo mlijeko dodati prethodno pripremljenu mješavinu brašna i mlijeka, začiniti po ukusu te kuhati uz stalno miješanje dok se masa ne zgusne, a potom je ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađenu masu umiješati jedan po jedan žumanjak, dodati bjelanca umućena u čvrst snijeg te polako promiješati varjačom.
4. Pravougaoni pleh obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu, poravnati je i peći u zagrijanoj rerni 25 minuta na 200 stepeni C.
5. Pečenu koru preneti na vlažnu krpu i urolovati.
Fil:
1. Šampinjone isjeći na listove, bijeli luk izrendati na sitno rende, a peršun sitno isjeckati.
2. U teflonskom tiganju otopiti puter, dodati šampinjone i dinstati ih dok ne omekšaju, a zatim ih ostaviti da se ohlade.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti ohlađene šampinjone, jaja, bijeli luk, pavlaku, senf, švapski sir i peršun, te začiniti po ukusu.
Finalni postupak:
1. Pripremljenim filom premazati pečenu koru, zatim je urolovati, uviti u foliju i staviti u rernu da se peče 25 minuta.
2. Pečenu roladu ostaviti da se ohladi pa je isjeći na šnite.
Izvor: Dobra hrana