Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Praziluk isjeći na kolutove, a bareni krompir izrendati na krupno rende.
2. U teflonskom tiganju otopiti puter, te dodati praziluk i pržiti ga dok ne omekša.
3. Tiganj sa prženim prazilukom izmaći sa ringle, dodati rendani krompir, pavlaku i jaja, pa polako promiješati i začiniti po ukusu.
4. Prve dvije kore poprskati uljem, složiti jednu na drugu, te ih premazati sa malo pripremljenog fila, odgore preklopiti trećom korom, a zatim opet nanijeti fil. Isti postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal.
5. Filovane kore pažljivo urolovati, pa ih staviti u podmazanu tepsiju. Rolat peći u vreloj rerni 45 minuta na 220 °C.
Izvor: Dobra hrana