Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Špinat obariti u slanoj vodi, a zatim ga ocijediti od suvišne tečnosti i sitno isjeckati.
2. Feta sir i kačkavalj izrendati na krupno rende, a pečenicu isjeći na kockice.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti špinat, 3 jajeta, švapski i feta sir, kiselu vodu, prašak za pecivo i začine po ukusu. Dobro izmiješati da bi se dobila ujednačena smjesa.
4. Uzeti jednu koru za pitu i poprskati sa malo ulja te prekriti drugom korom i premazati sa malo fila od špinata. Isti postupak (kora, fil) ponoviti još jednom i završiti četvrtom korom, poprskati je sa malo ulja pa sve polako urolovati. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još jednu roladu.
5. Rolade isjeći na parčad debljine 4 cm.
6. Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega parčad rolata.
7. Posebno umutiti pavlaku i preostala jaja te na svako parče rolata staviti kašiku umućene smjese i posuti sa malo kačkavalja. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana