Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca pomoću miksera umutiti u čvrst snijeg. Dodati so po ukusu i mutiti još minut.
2. U snijeg od bjelanaca dodati brašno, mljevene bademe i polako promiješati varjačom.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje te sipati u njega pripremljenu smjesu i ravnomjerno je rasporediti. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
4. Pečenu koru uviti u vlažnu krpu i ostaviti je da omekša.
Fil:
1. Žumanjke dobro umutiti, sipati na vrelo ulje i ispeći palačinku. Ostaviti je da se ohladi i sitno isjeckati.
2. U švapski sir dodati mješavinu začina po ukusu i dobro izmiješati.
3. Kisele krastavce i marinirane šampinjone isjeći na kockice.
Finalni postupak:
1. Omekšalu koru razviti i premazati polovinom švapskog sira. Posuti polovinom kiselih krastavaca, mariniranih šampinjona i jaja. Zatim nanijeti listove praške šunke, premazati preostalim sirom i posuti preostalim jajima, krastavcima i pečurkama.
2. Filovanu koru pomoću kuhinjske krpe urolovati i ostaviti da se stegne.
Izvor: Dobra hrana