Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
1/2 kg kora za pitu
1-1 ½ kupusa
1 mrkva
so, biber
1/2 kašičice šećera
250 ml ulja
voda
1 jaje (žumance)
kim
Priprema:
1. Kupus očistiti i sitno isjeckati (kao za salatu). Mrkvu očistiti i izrendati.
2. Ugrijati oko 100 ml ulja, dodati kupus, šećer i dinstati na umjerenoj temperaturi uz redovno miješanje dok ne omekša i dobije tamniju nijansu.
3. Pred kraj dinstanja dodati mrkvu, so i biber i kratko propržiti. Skloniti sa strane i ostaviti da se prohladi.
4. Složiti tri kore jednu na drugu i svaku premazati sa malo ulja i vode.
5. Na treću koru ravnomjerno nanijeti uprženi kupus da prekrije više od polovine površine kore.
6. Preklopiti bočne ivice ka unutrašnjosti i fino urolati kore.
7. Redati u podmazan pleh i prije pečenja premazati umućenim žumancetom sa malo vode i posuti kimom.
8. Peći u ugrijanoj rerni na 200ºC oko 25 minuta.
9. Pečenu pitu izvaditi iz pećnice i ostaviti da se prohladi.
10. Isjeći na komade željene veličine i poslužiti dok je topla, ali vrlo je ukusna i kada se ohladi.
IZVOR: POŠALJI RECEPT