Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti vodu, ulje, šećer, svjež kvasac i brašno. Dodati soli po ukusu i dobro izmiješati da se dobije ujednačena smjesa gustine jogurta.
2. Odvojiti sedam kora za pitu. Prvu koru ne premazivati filom samo je preklopiti drugom korom. Preko druge kore premazati malo pripremljenog fila i preklopiti trećom korom. Isti postupak filovanja nastaviti dok se ne utroše svih sedam kora.
3. Duž sedme kore uzdužno poslagati tri viršle, bočne stranice blago saviti ka unutra kako fil ne bi iscurio i urolovati. Na isti način od preostalog materijala napraviti još jedan rolat.
4. Rolate poslagati u pleh obložen papirom za pečenje. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom.
5. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana