Rolati sa mesom i sirom

by | 12 Aprila, 2013

Sastojci:

  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 350 g kačkavalja
  • 600 g mljevene junetine
  • 1 glavica crnog luka
  • 200 g kečapa
  • origano
  • 4 jajeta
  • 2 dl pavlake
  • 1,5 dl mlijeka
  • 1,5 dl ulja
  • mješavina začina, biber

Priprema:

1. Crni luk sitno isjeckati i propržiti na malo ulja.
2. Zatim dodati mljeveno meso te i njega kratko propržiti. Dinstati uz povremeno dolijevanje vode dok meso ne omekša. Pred kraj dinstanja dodati kečap, začine po ukusu i promiješati.
3. Kačkavalj izrendati na krupno rende.
4. Posebno umutiti jaja, mlijeko i pavlaku.
5. Uzeti dvije kore za pitu, poprskati sa malo ulja i složiti jednu na drugu. Preko druge kore nanijeti četvrtinu fila od mesa pa ga ravnomjerno rasporediti i prekriti trećom korom. Potom posuti četvrtinom rendanog kačkavalja i malo origana te preklopiti četvrtom korom. Isti postupak filovanja ponoviti još jednom i završiti praznom korom. Pažljivo urolovati kore i staviti na kratko u zamrzivač da se stegne. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još jedan rolat.
6. Stegnuti rolat isjeći na parčad debljine 3,5 cm.
7. U nauljeni pleh poslagati pripremljene rolate tako da se na krajevima dodiruju kako se ne bi odmotali. Svaki rolat preliti kašikom pripremljene smjese od jaja. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.

Izvor: Dobra hrana