Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Kupus, crvenu papriku i mrkvu očistiti i isjeći na štapiće a potom kratko propržiti na vrelom ulju.
2. Posebno na malo ulja propržiti mljevenu junetinu pa nastaviti s dinstanjem dolijevajući vodu po potrebi dok meso ne omeša. Pred kraj dinstanja dodati ajvar, soja sos i začine po ukusu.
3. Kore za pitu isjeći na kvadrate stranica 14 cm.
4. Po dva kvadrata od kora naslagati jedan na drugi a zatim ivice gornjeg kvadrata premazati umućenim jajetom.
5. Kore postaviti u položaj romba te nanijeti malo fila od mesa i štapiće prženog povrća. Donji ugao romba presaviti preko fila a potom bočne stranice preklopiti ka sredini pa urolovati.
6. Oblikovane rolnice pržiti na vrelom ulju najprije s jedne pa sa druge strane dok ne porumene. Pržene rolnice možete poslužiti uz tartar sos, po želji.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept